Főoldal Szakkifejezések
BEMUTATKOZÁSTERMÉKEKAKCIÓS ÁRLISTASZAKKIFEJEZÉSEKGY.I.K.REFERENCIÁKVENDÉGKÖNYVFOTÓALBUMKAPCSOLATFELVÉTEL
Szakkifejezések


acélszálas beton (vagy acélhajas beton) Általában ipari padlókhoz használt betonfajta, melyben a betonvasak szerepét 0,8-1 mm átmérőjű és kb. 50 mm hosszú acélszálak veszik át. Nagy mértékben növeli a beton teherbírását, hajlító-húzószilárdságát és repedésáthidaló képessége van, de nem helyettesíti a klasszikus betonvasat a szerkezetben.
adalékanyag A beton egyik alkotóeleme, mely a legnagyobb hányadát teszi ki a betonösszetételnek. Általában kavics, homok vagy homokos kavics, de speciális összetételekben előfordul bazaltbeton, betontörmelék is.
alapbeton Az épületek alapozásához használt betonfajta, általában C10, C12, különleges esetekben C16-os.
alapozás Az épületek legalsó, talajszint alatti -legtöbbször betonból készülő- tartószerkezete, mely a rákerülő szerkezetek (falak, pillérek, födémek) terheit hordja és osztja el a talajfelületen. Az alapozás lehet sávalap, lemezalap, cölöpalap, mikrocölöp, résfal vagy szekrényalap.
aljzatbeton A helyiségek padlószerkezetében található beton teherhordó réteg, mely általában a szigetelés alá (hő- vagy víz-) kerül. Nem keverendő a felbetonnal, mely a szigetelés fölé kerülő teherelosztó réteg, ami később a padlóburkolatot hordja.
állásidő Transzportbeton kiszállításkor a mixer várakozási ideje a munkaterületen a beton teljes leürítéséig, melyből az első óra díjmentes.
bazaltbeton Olyan betonkeverék, amelyben adalékanyagként a kavics mellett zúzott követ (bazaltot) is alkalmaznak abból a célból, hogy a kopásállóságot, a hajlító-húzószilárdságot és a fagyállóságot megnöveljék.
behajtási engedély Önkormányzati hatáskörben kiadható eseti engedély, mely bizonyos városrészekre, utcákra való behajtást biztosítja olyan esetekben, amikor a megközelítést táblával korlátozták.
beton A beton olyan mesterséges kő, amelyet legalább három kiinduló anyagból, cementből, vízből, valamint adalékanyagból állítanak elő. A cement vízzel keverve cementpépet alkot, amely bevonja és összeköti az adalékanyag szemcséket. A cementpép kötése révén a keverék kőszerű anyaggá szilárdul. Ma a betonok tulajdonságait kiegészítő anyagokkal és adalékszerekkel teszik kedvezőbbé, a korszerű betonok öt komponensű rendszerek. Azokat a keverékeket, amelyekben az adalékanyag szemcsenagysága < 4 mm , habarcsnak nevezzük. A beton az emberiség legnagyobb tömegben használt építőanyaga.
betonacél Betonszerkezetek megerősítésére használt, általában kör- vagy körhöz hasonló keresztmetszetű acélszálak, melyek a betonba ágyazva biztosítják a betonszerkezet húzó- és nyírószilárdságát, valamint repedésmentességét, mivel a megszilárdult beton húzószilárdsága önmagában minimális.
betonadalékszer Általában a frissbeton keverék tulajdonságait befolyásoló kémiai anyag, mely lehet képlékenyítő, folyósító, fagyásgátló, kötésgyorsító, légpórusképző, hidrofóbizáló, stb.
betonáthidaló Betonból készült vízszintes teherhordó szerkezet, mely nyílások lezárására alkalmas. Általában hajlító- és nyíró igénybevételt kap, ezért minden esetben vasalással erősítik meg. Ajtó-, ablak- és egyéb nyílások lezárásakor alkalmazható, monolit vagy előregyártott formában.
betonburkolat Olyan betonból készült padló- vagy homlokzatburkolat, mely végső rétegként szerepel, további burkolatot nem kap.
betoncserép Olyan tetőfedő anyag, mely többféle színben betonból előregyártva készül. Elterjedt tévhit, hogy nehezebb tetőfedés mint az égetett agyagcserép, valójában minimális a súlykülönbség, a gyártási technológiából és a beton tulajdonságaiból adódóan nagy méretpontosságú és időtálló anyag.
betonelem Betonból készült, nagy pontosságú előregyártott építőelem, mely lehet pl.: zsalukő, béléstest, térkő, folyóka, cső áteresz vagy a régebben használt panelos technológia részei.
betonfajta Alkalmazási helytől függően más-más összetételű betonokat használnak, melyeket a jelölésük különböztet meg. A terveken az építész vagy a statikus adja meg a szerkezetekhez ajánlott betonfajtát. (ld. még: betonjelölések)
betonfal Olyan függőleges teherhordó szerkezet, mely előregyártott- vagy monolit betonból készül és általában vasalással egészítik ki.
betonfödém Olyan vízszintes teherhordó szerkezet, mely előregyártott- vagy monolit betonból készül és általában vasalással látják el. Terek felső lehatárolására alkalmazzák, feladata a rákerülő rétegek és falszerkezetek terheinek hordása. Megkülönböztetünk gerendás- vagy lemezfödémeket. Minden esetben hajlító- és nyíróterhelést kap.
betonfolyósító Olyan betonadalékszer, mely a frissbeton keverékhez adagolva többletvíz hozzáadása nélkül változtatja meg a konzisztenciát (folyósságot), ezzel elkerülhető a víz hozzáadása miatt jelentkező minőségromlás (szilárdságcsökkenés). A folyósító erősebb hatású szer, két konzisztencia osztályt képes változtatni.
betongyár Olyan automatizált előregyártó üzem, ahol frissbeton keveréket állítanak elő, melyet mixerautók szállítanak az építkezés helyszínére.
betonjárda Betonból készült vízszintes járófelület, mely általában gyalogosközlekedésre alkalmas, fagyálló minőségű betonból készül. Lehet helyszínen készülő (monolit) vagy előregyártott elemekből (pl.: térkő, járdalap) kirakott.
betonjelölések A betonfajták megnevezése összetételüktől és alkalmazási területüktől függ, melyet szabvány határoz meg (2006-ig az MSZ 4719, jelenleg az MSZ EN 206-1). Pl.: C20-24 KK, ahol C20 a szabványos hengeren mért nyomószilárdság (N/mm2), a 24 az adalékanyag maximális szemnagysága /Dmax/ (mm), a KK pedig a konzisztencia (képlékenység) jelölése, itt "kissé képlékeny".
betonképlékenyítő Olyan betonadalékszer, mely a frissbeton keverékhez adagolva többletvíz hozzáadása nélkül változtatja meg a konzisztenciát (képlékenységet) ezzel elkerülhető a víz hozzáadása miatt jelentkező minőségromlás (szilárdságcsökkenés). A képlékenyítő gyengébb hatású szer, egy konzisztencia osztályt képes változtatni.
betonkerítés Betonból készült külső térhatároló szerkezet, mely lehet monolit vagy előregyártott elemes.
betonkeverő Olyan elektromos hajtású gép, mely frissbeton keveréket állít elő. A kisebb keverők általában vízszintes tengelyű gravitációs ejtőkeverők, a nagyobb betonüzemekben használtak függőleges tengelyű kényszerkeverők.
betonkeverő telep Olyan automatizált előregyártó üzem, ahol frissbeton keveréket állítanak elő, melyet mixerautók szállítanak az építkezés helyszínére.
betonkonzisztencia A frissbeton keverék képlékenységére jellemző jelölés. Különböző képlékenységek alkalmazására azért van szükség, mert a bedolgozhatóság és tömöríthetőség szempontjából ez nagyon fontos.
betonkoszorú Olyan - általában - vízszintes teherviselő szerkezeti elem, mely függőleges szerkezetek (pl. falak) lezárására, összefogására vagy vízszintes szerkezetek (pl. födémek) lezárására és a függőleges szerkezetekkel való összekötésére használatos. Anyaga a jellemzően húzó-hajlító terhelés miatt mindig vasalt beton.
betonkozmetika Betonból készült felületek utólagos javítására, felújítására használatos anyagok felhasználása.
betonlabor Olyan ellenőrzött műszerekkel felszerelt betontechnológiai vizsgáló hely (laboratórium), ahol betontechnológus szakemberek a friss- és a megszilárdult betonból vett mintákak ellenőrzik, értékelik.
betonlemez Olyan betonból készült teherhordó szerkezeti elem, melynek szélességi méretei sokkal nagyobbak, mint a vastagsága. Általában monolit födémeknél használatos.
betonlépcső Betonból készült előregyártott vagy monolit magasságáthidaló szerkezet, mely gyalogos közlekedésre alkalmas burkolt vagy burkolatlan felülettel.
betonmedence Betonból készült, folyadék tárolására használatos szerkezet. Készülhet vízszigeteléssel vagy szigetelés nélkül, vízzáró betonból.
betonminőség Alkalmazási helytől függően más-más összetételű betonokat használnak, melyeket a jelölésük különböztet meg. A terveken az építész vagy a statikus adja meg a szerkezetekhez ajánlott betonfajtát. (ld. még: betonjelölések)
betonmixer Olyan teherszállító jármű, mely speciális felépítményével alkalmas frissbeton szállítására minőségromlás nélkül.
betonösszetétel Azoknak az alkotóelemeknek betontechnológus szakember által meghatározott aránya, melyek a frissbeton keveréket alkotják. A beton adalékanyagból, cementből, vízből és adalékszerekből áll. A betonminőség szempontjából nagyon fontos a jól megtervezett összetétel, több betonminőséget házi keverésben lehetetlen előállítani.
betonoszlop Olyan betonból készült karcsú, függőleges teherviselő szerkezet, melynek magassági mérete lényegesen több a keresztmetszeti méreteknél. Általában nyomó igénybevételt kap, ennek ellenére a kihajlás veszélye miatt vasalt szerkezetként készül.
betonpadló Olyan vízszintes teherhordó szerkezet, mely betonból készül és személy- vagy teherforgalomra használatos. Általában ipari padlókat alkalmaznak acélszál erősítéssel és porszórt vagy bevonatos felületkezeléssel. Fontos jellemzője a kopásállóság.
betonpumpa Olyan felszereléssel rendelkező, telepített vagy önjáró betontovábbító szerkezet, mely a mixerrel kiszállított transzportbetont megfelelő magasságokba vagy távolságokra juttatja el.
betonsimító Kézi szerszámként vagy motoros gépként használatos simító, mellyel a bedolgozott beton felületét alakítják.
betonszabvány Az a műszaki előírás, amely a beton előállítását, keverését, bedolgozását és minőségét adja meg kötelező jelleggel.
betonszegély Olyan betonból készült betonelem, mely a kültéri betonburkolatok, térburkolatok széleinek lezárására alkalmas.
betonszerkezet Betonból készült teherhordó elemek összefoglaló neve (falak, födémek, koszorúk, erkélyek, lemezek, pillérek, stb.)
betonszilárdság A beton teherbírását jellemző mennyiség, mely lehet nyomó-, húzó-, hajlító- és nyírószilárdság. A szabványos jelölésben a nyomószilárdságot adják meg.
betonszivattyú (vagy betonpumpa) Olyan felszereléssel rendelkező, önjáró betontovábbító szerkezet, mely a mixerrel kiszállított transzportbetont megfelelő magasságokba vagy távolságokra juttatja el.
betonszövetség A betonszakmában tevékenykedő cégeket és személyeket összefogó szervezet. Feladata még a tájékoztatás és ismeretterjesztés.
betontámfal Olyan betonból készült függőleges falszerkezet, melyet földpartok vízszintes megtámasztására használnak, ezért oldalirányú földnyomás hat rá.
betontechnológus Az a szakember, aki a betonösszetételek tervezésével, valamint a frissbeton és megszilárdult beton vizsgálatával foglalkozik.
betontérkő Nagy nyomáson préseléssel és vibrálással tömörített, különböző formájú és színű előregyártott beton elemek, melyekből kültéri járófelületek készíthetők.
betontervezés A betonösszetétel betontechnológus szakember általi meghatározása.
betontípus Alkalmazási helytől függően más-más összetételű betonokat használnak, melyeket a jelölésük különböztet meg. A terveken az építész vagy a statikus adja meg a szerkezetekhez ajánlott betonfajtát. (ld. még: betonjelölések)
betontranszport A frissbeton keverék szállítása, mely konzisztenciától függően történhet mixerrel vagy billenőplatós autóval.
betonüzem Olyan automatizált előregyártó üzem, ahol frissbeton keveréket állítanak elő, melyet mixerautók szállítanak az építkezés helyszínére.
betonvas (vagy betonacél) Betonszerkezetek megerősítésére használt, általában kör- vagy körhöz hasonló keresztmetszetű acélszálak, melyek a betonba ágyazva biztosítják a betonszerkezet húzó- és nyírószilárdságát, valamint repedésmentességét, mivel a megszilárdult beton húzószilárdsága önmagában minimális.
betonvegyszer (vagy betonadalékszer) Általában a frissbeton keverék tulajdonságait befolyásoló kémiai anyag, mely lehet képlékenyítő, folyósító, fagyásgátló, kötésgyorsító, légpórusképző, hidrofóbizáló, stb.
betonvibrátor Frissbeton bedolgozását, megfelelő tömörítését végző elektromos gép, mely rezgéshullámokkal segíti a beton zsaluzatának tökéletes kitöltését és a káros légzárványok eltávozását.
betonvizsgálat Betontechnológus szakember által laboratóriumi körülmények között végzett friss- vagy megszilárdult beton minőségellenőrzése.
billencsautó Szállítójármű, melynek sík, billenő felületű rakodófelülete van. Csak a földnedves (FN) konzisztenciájú betonok szállíthatók így károsodás nélkül, mivel ezeknél nincs akkora szétosztályozódás-veszély a rezgés miatt.
burkolókő Természetes vagy mesterséges előállítású anyagból készült elem, mely függőleges vagy vízszintes felületek fedésére alkalmas. Rögzítése történhet ragasztással, mechanikai rögzítéssel vagy vízszintes felületen egyszerű ütköztetéssel. Speciális burkolókő pl. a beton térkő.
cement A betonok hidraulikus kötőanyaga. Finomra őrölt szervetlen (ásványi) anyag, amely vízzel elkeveredve pépet képez, majd hidratációs reakció következtében víz alatt is megköt és megszilárdul, megszilárdulás után szilárdságát és állékonyságát még víz alatt is megtartja.
cementjelölés A cementeket alapanyagaik szerint különböztetjük meg. A CEM I. jelölésűek nem tartalmaznak kiegészítő anyagot, a CEM II. kis mértékben tartalmaz kiegészítő anyagokat, ezen belül az A jelűek kevesebb, a B jelűek nagyobb arányban. A CEM III.-IV.-V. jelölés nagy mértékű kiegészítő anyagot tartalmaz, felhasználásuk megfontolandó. A számjelek az elérhető nyomószilárdsági értékekre utalnak, pl. 32.5, 42.5, 52.5. Az R jelzés a gyorsított kötésre utal.
csőtelepítés Betonpumpák alkalmazásakor nehezen elérhető helyekre a pumpa csövét meghosszabíthatjuk, ezek összeszerelése külön díj mellett lehetséges.
D max A beton adalékanyagának (kavics) legnagyobb szemnagysága mm-ben kifejezve. A beton jelölésében közvetlenül a szilárdság után találjuk.
előkevert beton Keverőtelepen előre meghatározott receptúra alapján előállított frissbeton keverék, mely kiszállítás után azonnal bedolgozható.
esztrich Épületek padlószerkezetében található teherhordó réteg, mely általában beton anyagú, ritkábban gipszkötésű anhidrit, mely a burkolatokat hordja, padlófűtést körbefogja..
esztrichbeton Épületek padlószerkezetében található beton anyagú teherhordó réteg, mely a burkolatokat hordja, padlófűtést körbefogja.
fagyásgátló Betonadalékszer, mely a frissbeton keverék fagyállósági tulajdonságait jelentősen javítja, így alacsonyabb hőmérsékleten is lehetővé teszi a betonozást, de nem helyettesíti a beton hőszigetelő takarását. Mellékhatásként kötésgyorsítás jelentkezhet.
födém Olyan vízszintes teherhordó szerkezet, mely előregyártott- vagy monolit betonból készül és általában vasalással látják el. Terek felső lehatárolására alkalmazzák, feladata a rákerülő rétegek és falszerkezetek terheinek hordása. Megkülönböztetünk gerendás- vagy lemezfödémeket. Minden esetben hajlító- és nyíróterhelést kap.
folyós (F) konzisztencia A nagyon lágy, de mozdulatlan helyzetben még víztartásra képes és nem szétülepedő friss betonkeverék jellemzője.
földnedves (FN) konzisztencia Annak a legszárazabb friss betonnak a konzisztencia jellemzője, amely még elegendő összetartó képességű, szállítás közben nem pereg szét és amelyet csak intenzív tömörítőmunkával lehet megfelelő tömörségűre bedolgozni.
generálkivitelezés Az az átfogó építési folyamat, amelybe az összes építési munka beletartozik.
habbeton Nagy légpórustartalmú betonfajta, melyet könnyű betonként hőszigetelésre vagy térfogatkitöltésre használnak.
homok Szervetlen szilikát alapú folyami- vagy bányatavi kőzetszemcsék, melyeknek átmérője 4 mm alatt van.
iparipadló Olyan vízszintes teherhordó szerkezet, mely betonból készül és teherforgalomra használatos. Ipari padlók acélszál erősítéssel és porszórt vagy bevonatos felületkezeléssel készülnek. Fontos jellemzője a kopásállóság és repedésmentesség.
kavics Szervetlen szilikát alapú folyami- vagy bányatavi kőzetszemcsék, melyeknek átmérője 4 mm felett van.
képlékeny (K) konzisztencia Annak a friss betonnak a keverékjellemzője, amelyet csak keverő gépkocsiban lehet szétosztályozódás-mentesen szállítani.
készbeton (vagy előkevert beton) Keverőtelepen előre meghatározott receptúra alapján előállított frissbeton keverék, mely kiszállítás után azonnal bedolgozható.
keverővíz A frissbeton egyik alkotóeleme, melynek kettős szerepe van. Egyrészt biztosítja a megfelelő keverhetőséget és képlékenységet, másrészt a kémia reakció során biztosítja a cement kötéséhez szükséges vizet. A cement kötése során a keverővíz alig 0,2%-át használja fel.
kevertbeton (készbeton vagy előkevert beton) Keverőtelepen előre meghatározott receptúra alapján előállított frissbeton keverék, mely kiszállítás után azonnal bedolgozható.
ki- és beállás pumpáknál Betonpumpák alkalmazásakor a helyszín megközelítésére és elhagyására felhasznált idő, mely általában kétszer fél óra és beleszámít a fizetendő munkaidőbe.
kissé képlékeny (KK) konzisztencia Annak a földnedvesnél lágyabb friss betonnak a keverékjellemzője, amely alkalmas járműben keverés nélkül is szétosztályozódás-mentesen szállítható.
köbméter A beton térfogat-mértékegysége. A kiszállított friss beton térfogata úgy kerül meghatározásra, hogy az abból keletkező megszilárdult beton térfogata legyen 1 m3.
könnyűbeton Speciális betonfajta, melynek adalékanyaga a megszokott homokos kavicsnál könnyebb (pl. perlit, PS gyöngy) és adalékszerként habosító (térfogatanövelő) vegyszerekkel keverik.
konzisztencia A friss beton képlékenységét mutató mennyiség, lehet földnedves (FN), kissé képlékeny (KK), képlékeny (K) és folyós (F).
kötésgyorsító Betonadalékszer, mely a friss beton kezdeti kötését jelentősen meggyorsítja annak érdekében, hogy pl. gyorsabban kizsaluzható vagy járható legyen. Így védekeznek a beton megfagyása ellen is.
kötéskésleltető Betonadalékszer, mely a friss beton kezdeti kötését későbbre tolja, ezzel elérhető, hogy nagyobb szállítási távolságok esetén vagy nyári magas hőmérsékletben a szállítás során még nem kezdődik meg a beton kötése.
kötéslassító (vagy kötéskésleltető) Betonadalékszer, mely a friss beton kezdeti kötését későbbre tolja, ezzel elérhető, hogy nagyobb szállítási távolságok esetén vagy nyári magas hőmérsékletben a szállítás során még nem kezdődik meg a beton kötése.
látszóbeton Olyan betonfelület, mely megszilárdulása és kizsaluzása után más burkolatot már nem kap.
liaporbeton Könnyűbeton fajta, adalékanyagként liapor gyönygyöket (égetett agyag) tartalmaz, mely nagy pórustartalma miatt csökkenti a fajlagos tömeget és javítja a hőszigetelő képességet. Német nyelvterületen elterjedt építési mód.
lőttbeton Speciális betonfajta és kompresszorok alkalmazásával készülő betonbevonat, melyet nagy nyomású levegő segítségével juttatnak fel függőleges felületekre. Főleg kőfalak stabilizálására alkalmazzák.
magasépítés Általában a felszín feletti építési feladatok összefoglaló neve.
mélyépítés Általában a felszín alatti építési feladatok összefoglaló neve.
minimum köbméter Transzportbeton kiszállításkor ha a mixer ennél kevesebb betont szállít, akkor is ezt a mennyiséget számítja fel a fuvardíj számításakor, tehát érdemes az utolsó kiszállított mennyiséget a minimum fölé választani.
mintavétel A keverőtelep által kevert friss betonból szabvány által meghatározott mennyiségben mintákat vesznek, melyeket később laboratóriumban minőségvizsgálatnak vetnek alá.
mixer (vagy betonmixer) Olyan teherszállító jármű, mely speciális felépítményével alkalmas frissbeton szállítására minőségromlás nélkül.
mixerauto (vagy betonmixer) Olyan teherszállító jármű, mely speciális felépítményével alkalmas frissbeton szállítására minőségromlás nélkül.
mixerfelépítmény A friss beton szállítására kifejlesztett mixerautó speciális felszerelése, mely forgó dobból, be- és kiöntő nyílásból, forgató mechanikából és víztartályból áll.
monolit Helyszínen készült betonszerkezetek összefoglaló neve. A transzportbeton felhasználás előretörésével a monolit szerkezetek építése egyre népszerűbb.
nem pumpálható betonok Azok a betonfajták, melyek kevés finom adalék- és kötőanyagot tartalmaznak (ezért nehezebben csúsznak) nem pumpálhatóak. Általánosságban a C10 minőség alatti betonok ilyenek.
nyomószilárdság A megszilárdult beton egyik jellemzője, melyet 28 napos próbakockán mérnek. Az az érték, ahol a próbakocka nyomás hatására eltörik.
öntömörödő beton Olyan betonfajta, melyet speciális adalékszerekkel kevernek, így külön tömörítést nem igényel.
pincefalazó Előregyártott üreges betonelem, mely habarcskötésbe rakva alkalmas falak építésére. Rossz hőszigetelő képessége miatt kiegészítő hőszigeteléssel ajánlott.
portlandcement CEM I. jelű cementfajta, mely nem tartalmaz kiegészítő anyagot. Nagyon jó minőségű termék.
pótlékok Transzportbeton szállításkor speciális esetekben plusz díjak kerülnek felszámításra, ilyen a téli pótlék (nov.15-márc.15), éjszakai pótlék (22 h-7h) és a hétvégi pótlék (szombat 14h-hétfő 7h).
próbakocka A keverőtelep által kevert friss betonból szabvány által meghatározott mennyiségben mintákat vesznek, melyeket később laboratóriumban minőségvizsgálatnak vetnek alá. Általában 15x15x15 cm-es kockákat használnak.
pumix Lehetőség van mixer és pumpa együttes alkalmazására, ahol a szállítást és a szivattyúzást ugyanaz a gép végzi el.
pumpálható beton Azok a betonfajták, melyek elegendő finom adalék- és kötőanyagot tartalmaznak (ezért könnyebben csúsznak) pumpálhatóak. Általánosságban a C10 minőség feletti betonok ilyenek.
pumpaóra Az az időtartam, amit a betonpumpa az építkezési helyen eltölt. Ehhez minden esetben hozzászámítja a ki- és beállás idejét is.
résbeton Speciális alkalmazású és összetételű betonfajta, általában a 8 mm alatti szemnagyságú betonokat soroljuk ide. Kisebb keresztmetszetű zsaluzatok, rések kitöltésére alkalmazzák.
roskadásmérés Friss beton vizsgálat. Egy betonnal megtöltött fémkúpot felemelve az ottmaradó és alakváltozást szenvedő beton magasságcsökkenése, melyből a képlékenységre lehet következtetni..
sávalap Az épületek legalsó, talajszint alatti -legtöbbször betonból készülő- tartószerkezete, mely a rákerülő szerkezetek (falak, pillérek, födémek) terheit hordja és osztja el a talajfelületen. A sávalap téglalap keresztmetszetű folytonos betontest.
sóder A beton adalékanyagaként szolgáló homokos kavics hétköznapi elnevezése. Magas szennyezőanyag (agyag) tartalmú homokos kavicsot szigorúan tilos beton adalékanyagaként felhasználni!
szemnagyság A beton adalékanyagaként szolgáló homok, kavics vagy zúzott kő mm-ben mért átmérője.
szerelőbeton Egyenetlen felületeken történő betonozás előtt vékony kiegyenlítő rétegként használatos betonterítés.
szerkezeti beton Magasabb minőségi osztályba tartozó, nagy teherbírású betonfajta. Általában C16 minőség feletti betonok.
szivattyúzható beton (vagy pumpálható beton) Azok a betonfajták, melyek elegendő finom adalék- és kötőanyagot tartalmaznak (ezért könnyebben csúsznak) pumpálhatóak. Általánosságban a C10 minőség feletti betonok ilyenek.
szulfátálló beton Szulfátálló cementtel készített speciális betonfajta, mely ellenáll a talajban található agresszív kémiai anyagok romboló hatásának. Agresszív talajvíz vagy szennyvíztározó építése esetén alkalmazzák.
támfal (vagy betontámfal) Olyan általában betonból készült függőleges falszerkezet, melyet földpartok vízszintes irányú megtámasztására használnak, ezért oldalirányú földnyomás hat rá.
térbeton Nagy kiterjedésű kültéri járófelület, melyet minden esetben dilatációkkal és fagyálló betonból készítenek el. Ajánlott gépi simítással elkészíteni a megfelelő tömörség és fagyállóság miatt.
térkő (vagy beton térkő) Nagy nyomáson préseléssel és vibrálással tömörített, különböző formájú és színű előregyártott beton elemek, melyekből kültéri járófelületek készíthetők.
terméskő Természetes kő, mely évmilliók során keletkezett. Járófelületek és falak burkolására, építésére, dekorációs célokra használják.
terülésmérés Friss beton vizsgálat. Egy betonnal megtöltött fémkúpot felemelve az ottmaradó és alakváltozást szenvedő beton szélességnövekedése, melyből a képlékenységre lehet következtetni..
töréspróba A 15x15x15 cm-es próbakockák minősítése, melynek során a kockákat 28 napos korukban laboratóriumban törőgépen eltörik. A töréspróba jellemzője a nyomószilárdság (az az érték, ahol a beton próbatest maradandó alakváltozást szenved).
transzportbeton Olyan betonkeverék, amelyet üzemben állítanak elő, szállítóeszközben szállítják a felhasználás helyére, és készrekevert állapotban adják át a megrendelőnek
útbeton Speciális előírásoknak megfelelő betonfajta. Legfőbb jellemzője a kopásállóság, fagyállóság és hajlító-húzószilárdság.
vasbeton Olyan beton, melyet a húzó- és nyírószilárdság növelésére vasalással láttak el. Általában nagy teherbírású szerkezetekben alkalmazzák.
visszaszállított beton A kiszállított transzportbeton azon része, mely a helyszínen már nem került bedolgozásra, mert többet rendeltek mint a szükséges vagy túl sokáig tárolták a szállítójárműben és beindult a kötése. Ezt a betonmennyiséget a szállító a keverőtelepre visszajuttatja, ahol megsemmisítik. Ennek külön díja van.
víz-cement tényező (v/c) A friss beton összetételében szereplő keverővíz és cement aránya, mely általában 0,5 alatt van. A túl sok keverővíz használata csökkenti a végszilárdságot.
vízzáró beton Olyan speciális betonfajta, melynél nagyobb mennyiségű cementtel és adalékszerekkel elérik, hogy megszilárdulás után a szerkezet bizonyos mértékű víznyomás elviselésére és megtartására alkalmas lesz. Egyetlen betonszerkezet sem lehet önmagában vízhatlan, csak vízzáró.
zsalu A betonszerkezetek készítésekor épített határoló szerkezet, mely arra szolgál hogy a bele kerülő -még plasztikus- friss beton keveréket addig tartsa a formában, míg az meg nem szilárdul.
zsalukő Olyan előregyártott betonelem, mely belül üreges annak érdekében, hogy falat építve belőle egyfajta bennmaradó zsaluzatként megtartsa a beleöntött betont.

  


Ajánlott kivitelezők Linkajánló Állásajánlat BETONINFO Kft. © Minden jog fenntartva. 2007-2009 Készítette: Rufftech
Központi vevőszolgálat címe:
( a betonkiszállítás nem innen
történik! )
H-1151 Budapest,
Bogáncs utca 1-3
Mobil: 06-20-951-0041
Skype: betoninfo.hu
Betoninfo.hu